top of page

Ste pripravljeni, da se vam nasmehne sreča?


V luči globalnih sprememb, ki nastajajo kot posledica epidemije, se spreminjajo tudi pogoji dela in delovanja na področju karier, zaposlitve, podjetništva in nasploh dela, ki ga ljudje opravljamo za preživetje in oblikovanje življenjskega sloga.


Podjetniki so že z nastopom prve karantene začutili realnost teh sprememb, sledili so njihovi zaposleni in nekatere industrije so še vedno ohromljene, kar vodi v odpuščanja in spremembe zaposlitve. Slovenska mentaliteta, predvsem srednje in zrele populacije, je še vedno pod vplivom polpretekle zgodovine, ko je bila nekaj najbolj običajnega doživljenjska zaposlitev za nedoločen čas pri enem delodajalcu.


Toda svet se je že pred korono temeljito spremenil. Čeprav ljudje še vedno želijo zaposlitev za nedolčen čas, ki jim bo na dolgi rok omogočala varnost, predvidljivost in zanesljivost, je to nekaj, kar pravzaprav ne obsaja več. V ZDA je v zadnjem desetletju zavladala nova statistika: povprečna zaposlitev traja 4 leta, strokovnjaki pa predvidevajo, da na ta način človek zamenja 11 delodajalcev v svoji delovni dobi.


Tako tudi kariera ni več to, kar je bila, in če smo v 20. Stoletju govorili o karierni lestvi, je 21. Stoletje bolj podobno plezalni steni, kjer smer ni v naprej določena, vsak oprijem pa še ne zagotavlja, da se bomo povzpeli navzgor. V tej steni se lahko zanesemo le na svojo lastno iznajdljivost, pripravljenost in moč.

Vsak pleza svojo lastno smer v skladu s svojimi sposobnostmi in zmožnostmi.

Tehnologija je napredovala s svetlobno hitrostjo in še pred 10 leti ni nihče vedel, kaj je to skrbnik družbenih omrežij, razvijalec aplikacij, idejni menedžer ali influencer. Danes pa je grafični oblikovalec tudi bloger, komik uspe na Twitterju, trgovec prodaja izdelke zgolj na Amazonu, profesor sedi doma pred računalnikom in predava v on-line predavalnici. Korona nam je pokazala tudi delo na domu v poklicih, ki tega prej niso poznali. Vse to pa je podlaga za spremembe, ki še prihajajo in delovna mesta, ki se bodo oblikovala v prihodnosti ter jih danes sploh še ne poznamo. Za nekatere je to vznemirljivo, za druge pa nekaj najbolj strašnega.


Kako se torej pripraviti na NEGOTOVO in NOVO prihodnost?