top of page

Razumeti, čutiti, živeti

Ko zadnjih nekaj let opazujem razvoj zavesti in področje duhovnosti, se odpirajo zanimivi vpogledi. Eno največjih spoznanj je, da večina ljudi deluje na povsem razumski ravni. To pomeni, da vse vedo, ampak nič ne znajo. Vedo, da je potrebno razmišljati pozitivno, ampak ne znajo tega prenesti v prakso. Vedo, da je potrebno imeti rad sebe, ampak ne vedo, kako naj razvijejo več sočutja, blagosti in ljubezni do sebe.


Ker je razum poveličevan že od Descartovega »mislim, torej sem« dalje, je to tako normalen način delovanja, da se ljudje o tem ne sprašujejo. Seveda je razum pomemben, saj nas je pripeljal do tehnološkega razvoja in vseh pridobitev naše civilizacije! Težava je nastala, ker je bil ta del preveč poveličevan na račun še pomembnejšega dela človekovega ustroja – čustev in čutenja.


Ko govorimo o moški in ženski energiji, o tem, kako se ženska energija prebuja, pravzaprav govorimo o tem, da je potrebno več poudarka dati čutenju, občutenju in nasploh jeziku čustev, ki pa smo ga kot civilizacija že skoraj pozabili. Zreduciran na nekaj osnovnih čustev (Če sedajle naštejete čustva, koliko jih poznate? Hitro, preden berete dalje) Običajno se na prste ene roke našteje nekaj glavnih, najbolj intenzivnih čustev, kajne? Veselje, žalost, jeza, strah, ljubezen… potem se vse skupaj malo zaustavi in počasi začnejo kapljati še kakšna dodatna čustva kot so zavist, ljubosumje, sočutje, sram, skrb, zadovoljstvo, sovraštvo, sreča… nato se počasi neha. Večina čustev, ki jih znajo ljudje našteti, so neprijetna čustva nizkih vibracij.


Vse to govori o tem, da ljudje svojih čustev ne poznajo, da jih ne znajo opisati, kaj šele z njimi upravljati.

In ravno to je znanje, ki je v današnjem času še kako potrebno. Čustva namreč predstavljajo zemljevid sveta v katerem se nahajamo. Pripovedujejo nam zgodbo o tem, kaj nam je pomembno in kaj ne, kaj nam dviga vibracijo in kje ni dobro za nas. Razočaranje na primer nastane, kadar so bila naša pričakovanja višja od dejanskega rezultata. Ko izgubimo nekaj, kar nam je bilo pomembno, nas zajame žalost. Ko je ogroženo nekaj pomembnega, se pojavi jeza. Zavist nastane, ko bi želeli biti na mestu nekoga drugega, ker ima ali je nekaj, česar si tudi mi želimo. Ljubosumje nastane kot posledica strahu, da bi oseba, ki nam je blizu spoznala, da obstaja nekdo, ki je boljši od nas. S tem nam ljubosumje sporoča, da nimamo dovolj zaupanja vase.


Vsako, prav vsako čustvo ima za nas sporočilo. Čustva, ki jih označujemo kot »negativna« so neprijetna, imajo nizko vibracijo in jih ljudje zato ne želijo čutiti. Ne vzamejo si niti toliko časa, da bi prisluhnili sporočilu, ki jim ga je to čustvo prineslo, ampak ga običajno potlačijo ali pa nekontrolirano čustveno izbruhnejo in s tem škodujejo okolici. Razumevanje čustev je za naš racionalni um tako nujen korak do stopnje, ker lahko čustvom prisluhnemo.

Šele, ko prisluhnemo čustvom in njihovim sporočilom, je njihova vloga ter s tem naloga opravljena. Sledi sprostitev ter razrešitev.

Svet čustev je zelo raznobarven in potapljanje v njihove globine odpre pot v lahkotnejše življenje, kjer se ne zapletate več v drame in ne vrtite v krogu enih in istih vzorcev. Tako šele skozi razumevanje in čutenje sveta okoli vas v resnici lahko začnete Živeti. Čutenja in zaznavanja čustev pa se je mogoče naučiti. Če vas do sedaj nihče tega ni naučil, je morda prišel čas, da pridete na osebni coaching, kjer je program zasnovan tako, da skozi spoznavanje svojih čustev začnete sprejemati sebe in živeti življenje na bolj lahkoten, sproščen in predvsem bolj ljubeč način. To za seboj potegne vsa področja življenja, saj ne morete teh znanj uporabljati samo za odnose ali samo za posel ali samo za zdravje.


Vse je med seboj povezano in čustva so univerzalni ključ, ki odklepa vse.

Ljudje se čustev v glavnem bojijo. Bojijo se njihove intenzitete in tega, kako se počutijo, ko čustvujejo. Zato raje ohranjajo svoja čustva potlačena. V svoji praksi sem videla že ogromno čustvenih skal, ki so se odvalile, prostora, ki je nastal, ko je bilo breme preteklosti končno prepoznano in predvsem radosti ter olajšanja, ki sta prišla, ko sta končno dobila prostor znotraj čustvenega telesa posameznika. Nikoli ni tako hudo kot ljudje mislijo, da bo. Še posebej ob ljubečem duhovnem vodstvu in ustrezni energetski podpori.
 

Ko pridete do trenutka, ko potrebujete nova prepričanja, nove načine delovanja in veščine dela s čustvi, vam pri tem pomaga Life&Soul Coaching. Več >>


Če vam je zapis všeč, sitsnite srček spodaj desno <3 Hvala!

23 views0 comments

Comments


bottom of page