top of page

Je korak nazaj res poraz ali le zalet v novi svet?

V svetu te dni odmeva odprava pravice do splava v ameriški zvezni državi Alabama. Težko si je zamisliti, da v 21. stoletju ODPRAVLJAJO pravice pridobljene že v 20. stoletju. Absurdno? Precej. Pa tudi precej odvisno od tega s katerega zornega kota gledamo na vse skupaj.


Kakšna je v resnici velika slika z neke višje zavesti? Katere sence človeštva še odraža tovrstna odločitev? Tako kot so Američani izbrali svojega predsednika, ki je kakršen je, tako cel svet gleda na Ameriko kot deželo polarnosti. Po eni strani visoko napredni z gospodarstvom, ki obvladuje cel svet, po drugi strani pa vsi poznamo tudi tisti del, kjer vzkliknemo »neumni Američani«!Prav zaradi svoje moči, vplivajo tudi na nas. In kar se dogaja tam, o tem se govori tukaj. Pa poglejmo, kaj bi to lahko pomenilo v primeru tega koraka nazaj v razvoju pravic žensk. Na svetu zadnjih nekaj 1000 let prevladuje partiarhalni sistem, ki je ženske pahnil v najnižjo možno devolucijo. Kot bi potekal eksperiment v smislu »how low can we go?«.


A ezoterične tradicije vedo povedati, da je ženska moč tako velika, da lahko premika gore, zdravi svet in spreminja Vesolje. Yin aspekt univerzuma je življenjska sila, ki zavesti (ki je Yang aspekt) daje obliko in s tem možnost izkušanja same sebe. Dve enakovredni sili, ki sta upodobljeni v znamenitem yin/yang simbolu. Poudarek je na ENAKO VREDNI. Ene brez druge ni. Brez zavesti ni življenja in brez življenja ni izkušnje zavesti.


Ko sta ti dve sili v harmoniji je vse ok. Kaj pa, ko ena sila postane močnejša na račun druge?


No, to pa vidimo v zadnjih nekaj tisočletjih. Da stvar naredim še bolj kompleksno, bom v tole pisanje vpletla še kolektivno karmo. Ena je ta, ki jo pozna zahodna civilizacija z izkušnjo Evrope, kjer je srednji vek skuril na grmadah milijone žensk. Praktično vsaka ženska nosi v svojem energetskem polju zapise o tem, da ni varno biti/obstajati kot ženska. Kaj šele uporabljati in deliti svoje znanje, pomagati drugim, se javno pri tem izpostaviti in izražati svojo polno moč.