top of page

Objektivizacija ženske na jumbo plakatu

Ko sem se na vroč poletni dan peljala mimo jumbo plakata na katerem je bil oglas za terme, ki je prikazoval pol ženske v bazenu, pol pa njene noge in zadnjico ob bazenu, sem na Facebook profilu zapisala sporočilo oziroma nagovor tem termam, da me je njihov oglas zmedel, ker ne vem koga naj bi nagovarjal in zakaj je bilo potrebno uporabiti pristop »sex vedno prodaja«.


Zapis sem napisala z namenom, da opozorim na dejstvo, da ob pomanjkanju idej oglaševalci posegajo po formuli za katero menim, da ni več primerna, saj smo že v 21. stoletju, kjer naj bi bili že dovolj zreli, da se posvečamo vsebini in formi, ki vključuje in ne izključuje. Zapis je bil zares stvar navdiha in iskrenega mnenja in morda je prav zato v 24 urah dosegel precej ljudi ter prek 100 komentarjev.


Seveda so mi bili všeč vsi komentarji žensk, ki so pohvalile zapis, se z njim strinjale in nekaj jih je bilo celo povsem soglasnih s tem, da jih oglas ne nagovori in celo seksualizira žensko po nepotrebnem. Ženske so se dejansko odzvale na zapisano vsebino. Me je pa presenetil odziv moških. Našlo se je namreč "12 apostolov", od katerih so bili 3 sorazmerno nevtralni, ostali pa so pokazali, da bomo očitno res ženske tiste, ki moramo narediti premik v družbi.


Moški so se namreč spotaknili ob to, da delam termam reklamo, da delam sebi reklamo, da naj si najdem tipa, naj si uredim življenje. Zmotilo jih je, da sem se sploh obregnila ob oglas in s tem dokazala, da očitno nimam "kaj pametnejšega za počet" v življenju. Eden je bil celo tako zelo žaljiv, da ga je bilo potrebno blokirat.In mi je dalo misliti. Zakaj tako velika razlika v razmišljanju? Ali moški res nimajo več notranjega kompasa za to, kar je prav, spodobno in predvsem spoštljivo? Ker v glavnem delam z ženskami tudi pišem na tak način in zato vem, da je večina bralk mojih zapisov žensk. Ne trdim, da so zaradi tistih 9 pod mojo objavo vsi moški takšni. Hvalabogu, da ne. A vseeno je bil način komentiranja moških tako očitno različen, da ga v tem zapisu izpostavljam.


Iz zapisov sklepam, da moški ne vidijo težave v tem, da je ženska izpostavljena kot seksualni objekt. Očitno imajo potemtakem oglaševalci prav, ko prilepijo napol golo žensko poleg vsakega produkta. Polovica prebivalstva z jajci med nogami bo grulila od zadovoljstva. Ženske pa naj bi bile v poziciji, da v kolikor ne izgledajo na tak način, naj se raje ne oglašajo, ker sicer to pomeni, da so zafrustrirane in ne prejemajo dovolj spolnih užitkov.


Kot družba smo natrenirani, da je ok, če je ženska zgolj seksualni objekt. Kot družba ne vidimo problema v tem, da se žensko telo še vedno prodaja. Kot družba še vedno obsojamo, če ženska dobi vsebino in spregovori. In ženska, ki spregovori, ne bo dobila podpore s strani moških, ampak upor in žaljivke in degradacijo.
  • Prav zato je potrebno opozarjati na plakate in ne ignorantsko peljati mimo njih.

  • Prav zato je potrebno povedati svoje mnenje in dati podporo tistim, ki si to upajo.

  • Prav zato je teža ženske vloge v prihodnosti na naših ženskih ramenih.

Moški ne bodo tisti, ki bodo rekli: »Odpovemo se svoji lagodnosti, plehkosti in zadovoljitvi svojih užitkov, da boste ženske lahko zacvetele v svojih vlogah«. Ženske smo tiste, ki izstopamo iz teh vlog. Ženske smo tiste, ki vzgajamo naslednjo generacijo moških. Ženske smo tiste, ki toleriramo nespoštovanje moških do nas. In ženske smo tiste, ki moramo prepoznati tiste moške, ki nas podpirajo. Ženske smo tiste, ki ne smemo metati vseh moških v isti koš ter biti dovolj senzitivne, da prepoznamo tiste moške, ki prepoznajo nas ženske kot Ženske.


Etične in moralne dileme predstavljanja teles kot objektov (nekaj dejstev)

  • Raziskave kažejo, da je moški, ki vidi žensko telo na sliki ocenjuje žensko kot manj inteligentno, manj ambiciozno in sposobno kot, če vidi ženski obraz.

  • Mlade ženske ponotranjijo videne podobe, se od njih notranje odcepijo in se doživljajo kot ločene od telesa. Temu rečemo samo-objektivizacija.

  • Posledice objektivizacije so težko merljive, saj so postale že del kulture in s tem nekaj, kar se smatra kot "normalno".

Feminizem ali zdrava samopodoba in medsebojno spoštovanje?


Zato drage ženske moramo najprej pozdraviti sebe ter vstopiti v svojo zdravo moč. To je prvi korak, da bomo dovolj močne, da bomo vzdržale odziv moških. Potem moramo spoštovati in ceniti sebe ter postaviti meje vedno, ko se moški obnaša nespoštljivo. In pri tem odločno vztrajati.


Ob pisanju teh vrstic, se je v meni porajala misel, da zvenim kot feministka. Hkrati se je v meni razvijalo globoko spoštovanje do prvih feministk, ki so se fizično borile za svoje pravice. Za naše pravice. Ni jim bilo lahko. A dosegle so, da se ženske danes lahko svobodno izražamo. Moški pa se že več kot 100 let še vedno upirajo. Letos je v svetu odmevala novica odprave pravice do splava v zvezni državi Alabama v ZDA. Upor moških proti svobodnemu odločanju žensk o svojem telesu.


In v zapisu o tem, sem zapisala, da je od vsakega posameznika odvisno, na kaj se osredotoča. Postavila sem vprašanje moškim ali sprejemajo medijsko zaželeno podobo platinaste blondinke, ki jim je na uslugo za njihove perverzije ali vidijo v ženski fantastično bitje, ki jih svojo čutnostjo in čustveno globino vpelje v skrivnosti univerzalne življenjske sile?

Na Facebooku pod objavo sem dobila odgovor na to vprašanje. S strani tistih moških, ki so s svojim komentiranjem izbrali platinsto blondinko s plakata. In na koncu sem se sprijaznila z dejstvom, da očitno sem Feministka.


Ne želim, da ta zapis postane pljuvanje po moških in tem, kakšni so. Niti o tem, da smo ženske krive za vse.


Želim, da poiščemo in najdemo način, kako lahko ženske in moški stojimo vsak v svoji moči in ne dovolimo, da nas ali katerokoli drugo žensko ali moškega kdorkoli obravnava nespoštljivo.


Kako lahko sebe in druge izobrazimo, kultiviramo in opolnomočimo, da bomo do sebe in drugih delovali na drugačen, bolj spoštljiv način.


Kako lahko v sebi in drugih najdemo več globine in kako lahko delujemo v skladu z novo, višjo zavestjo brez jeze, obsojanja, zgražanja, poniževanja ali občutka več(manj)vrednosti.


Čisto zaradi projekcij in nerazumevanja pa na koncu dodajam še tole:

- s svojim telesom sem zelo zadovoljna, v njem se čudovito počutim in nimam kompleksov,

- sem v partnerski zvezi in nimava težav v postelji,

- vse kar kjerkoli javno zapišem in objavim JE marketing, ki ima namen obveščanja, ozaveščanja ter informiranja o tem kar mislim, načina kako delujem ter s tem povabilo k sodelovanju tistim, ki jih to pritegne. Pa ne zato, da bi ljudem "izpulila denar" ampak jih naučila, kako lahko lažje in boljše živijo. Od tega živim. So pa tudi stvari, ki so zastonj. Na primer priročnik za upravljanje s čustvi.

 

Če vam je zapis všeč delite naprej in sitsnite srček spodaj desno <3 Hvala!455 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page