top of page

Je mogoče spremeniti partnerja in s tem izboljšati odnos?

Naša kultura je zgrajena na mitu romantične ljubezni, ki nam vsiljuje predstavo, da nekje čaka na nas tisti PRAVI, ki nas bo prebudil in odrešil, kot to naredijo princi v pravljicah ter bomo z njim živele srečno do konca svojih dni. In nekje globoko v sebi moški iščejo svojo princesko. Ta mit nakazuje, da bo ta nekdo, ki nas bo rešil, prišel od zunaj in nas odrešil naše lastne bede, dolgočasja, težav ter nas povzdignil na nivo blažene sreče in neizmernega blagostanja. Kadar od partnerja pričakujemo, da nas dopolnjuje, že samo to dejstvo nakazuje, da nosimo v sebi prepričanje, da nismo popolni. Da nam nekaj manjka. In zato potrebujemo partnerja, da to zapolni. Prvi korak do izpolnjujočega razmerja je zato ozdraviti najpomembnejše razmerje, ki ga imamo v življenju: razmerje s sabo. Odkriti kje je praznina, kje je notanja potreba po zunanji zadovoljitvi, spustiti se v svoje lastne globine ter se vzljubiti.


Poimenujmo ju Mojca in Tine


Mojca in Tine sta v srednjih letih, ko se soočita s krizo zakona. Ko sta bila v zgodnjih dvajsetih letih sta se zaljubila in začela ustvarjati skupno življenje, v skladu s pričakovanji družbe in okolice: redna služba, ustvarjanje doma, kredit. Potem so prišli otroci, ki so za nekaj časa postali njuno središče. Dan podoben dnevu, ko ga je dobra polovica namenjenega službi, druga polovica ukvarjanju z otroci. Enkrat ali dvakrat na leto dopust, ki prekine rutino. Mojca in Tine kmalu ugotovita, da sta se v tolikih letih, v življenjskem tempu, ki sta ga živela, oddaljila drug od drugega. Nista več mlada, postala sta bolj zreli osebnosti, vendar jima je vedno zmanjkovalo časa drug za drugega. Zato ugotovita, da sta le še dobra prijatelja. Spolnosti (skoraj) ni več. Še se imata rada na nek način. Morda je to iz navade. Morda zato, ker ni bistvenega razloga, da se ne bi imela. Morda se o tem nista niti spraševala. Enostavno drug z drugim živita iz dneva v dan.


Mojca je v tem času, poleg vzgoje otrok in gospodinjenja, gradila tudi kariero. Zato svojo energijo začne vlagati v poslovne dosežke. Dovolj je samozavestna, da sprejme napredovanje in ob tem začuti nov izziv. Veliko bolj je samozavestna kot pred leti, otroci je ne obremenjujejo več in svojo zrelost lahko uporabi v poslu. Njen prispevek postane pomemben, zato se ob tem dobro počuti in ne misli toliko na težave doma. Postane finančno neodvisna in lahko bi si privoščila tudi samostojno življenje.


Tine se je začel bolj intenzivno ukvarjati s športom. Kolesari, teče, pozimi gre s prijatelji na smučanje, poleti na jadranje, kupi si motor. V njem se prebudi mladostna energija, ki je v zadnjem desetletju nekam poniknila. Ko med svojimi prostočasnimi dejavnostmi srečuje ženske, se prebudijo tudi druge potrebe. Spoznava mlajše ženske, ki so neobremenjene, svobodne in to ga pritegne. Spomni ga na mladost in