top of page

Glavni razlog, da ženske ne poskrbijo zase


Če si ženska, ki si želi Imeti več časa zase in sebe postaviti na prvo mesto, potem preberi ta zapis.


Če si čisto na začetku spoznavanje sebe si prav tako na pravem mestu.


Torej, če želiš živeti bolj avtentično pa ne veš kako, če želiš najti sebe, ugotoviti, kaj te osrečuje in kaj želiš v življenju početi ali pa razrešiti težave na področju partnerstva, boš zelo presenečena, ko boš ugotovila, kaj je glavni razlog za vse tvoje izzive v življenju.


Vabim te, da svojo pozornost usmeriš k temu zapisu in k sebi. Lahko si vzameš tudi nekaj za pisat, če se ti porodi med branjem kakšna ideja.


Sva? Ok, super!


Sedaj pomisli na svojo trenutno življenjsko situacijo.

Pomisli na svoje odnose…

pa na svoje poslovno oziroma karierno področje…

za trenutek naj tvoje misli osvetlijo področje financ…

Zdravja….

Sedaj pomisli na svoj odnos do sebe… Kolikokrat se postaviš na prvo in kolikokrat na zadnje mesto?


Kako se ob tem počutiš?


Če si premalokrat vzameš čas zase, naj te malce potolažim, da nisi edina. Večina žensk, ki pride k meni ima popolnoma enak izziv. Po mojih izkušnjah in statistikah je 96% žensk je v veliki čustveni stiski, ki je ne znajo rešiti, ker jih je strah sebe postaviti na prvo mesto. To vpliva na njihova partnerstva, odnose in tudi poslovni uspeh.


Najbolj pogosto mi povedo, da so izgubile sebe. Še posebej znotraj partnerstva.


Ampak običajno traja nekaj let, da postanejo čustva nemoči, krivde, razočaranja in notranjega nemira tako nevzdržna, da ugotovijo, da bo potrebno nekaj spremeniti.


Ko se zavedo, da niso srečne, da se je v njih nabralo ogromno jeze, da sta stres in izgorelost predvsem posledica tega, da potrebe drugih postavljajo na prvo mesto, zase pa mogoče poskrbijo, če ostane še kaj časa in energije, takrat začnejo iskati rešitve.


V povprečju minejo približno 3 leta preden se ženske za razrešitev svoje čustvene stiske tudi zares odločijo. Do te odločitve pride v treh stopnjah skozi katere mora ženska, da je pripravljena na spremembo.


Skozi delo z ženskami, sem spremljala, kateri so najpogostejši izzivi s katerimi se ženske srečujejo. In čeprav nobena ne želi biti takšna kot so druge, so izzivi s katerimi se srečuje večina žensk precej podobni. Predvsem v partnerstvu.


To je področje, kjer se ženske zelo prilagajajo potrebam, željam in pričakovanjem partnerja in tudi otrok, staršev, okolice.


Zadnjih 50 let smo ženske enakovredno udeležene na trgu dela. Tako ženske hodijo v službo ali imajo svoj posel, ko pridejo domov pa jih čakajo še vsa gospodinjska opravila in vzgoja otrok, tako da so zvečer izmučene, brez energije in običajno samo padejo v posteljo. In tako vsak dan znova zmanjka časa in energije, da bi si vzele čas zase. Če pa si že vzamejo čas zase, jih mučijo občutki krivde.


Prav zaradi slabe vesti, ki izhaja iz osnovne samopodobe, ne znajo reči NE in postaviti mej.


Ženske težko kogarkoli zavrnejo, ker jih je strah, da potem ne bodo več sprejete in da bodo izpadle sebične. V Sloveniji je zelo močno prisoten še vzorec, kaj si bodo drugi mislili. Pa tukaj niso pomembni sosedje, prijatelji, sodelavci, ampak tisti, ki so jim blizu: partner, otroci, starši…


In tako se počasi v ženski nabira jeza, ki pa se jo boji izraziti, da ne bi naredila ali rekla česa, kar bi kasneje obžalovala. In jeza je med ženskami drugo najpogostejše čustvo, ki ga nosi v sebi. Da ne rečem tlači vase. Jezi sledijo žalost, nemoč in pa nezaupanje.


Na prvem mestu pa so strahovi. Milijon strahov!


Največji strah ženske je, da bi ljudje (predvsem tisti bližnji) ugotovili, da ni dovolj dobra. Da ni vredna ljubezni. In prav to je glavni razlog, zakaj ne upa poskrbeti zase.


Če bi lahko prisluhnili ženskim mislim, bi slišali njen kritični glas, njenega notranjega kritika, ki je nenehno v ozadju kot komentator, ki vse spremlja in sproti kritizira vse dogodke, besede in misli. In potem to analizira in secira do onemoglosti. Seznam kritik je neskončen in precej obremenjujoč.


Nisem dovolj pametna, sposobna, lepa, privlačna. Nisem dovolj močna, potrpežljiva, vzdržljiva. Kaj pa ti veš!? Nič ne znaš tako kot bi bilo treba! Kdo pa sem, da bi to zmogla. Najhujši pa je tisti v ozadju, ki nenehno kriči: NISI VREDNA LJUBEZNI!

In prav zato želiš tako zelo ugoditi drugim. Da bi dobila zunanjo potrditev, da is ok. Tako zelo se trudiš »biti pridna«. Da bi končno dobila potrditev, da si vredna ljubezni in zaupanja. Da si dobra ženska, da si dobra mama, da si dobra partnerka in žena.


In zato vztrajaš v svojih čustvenih stiskah. Ker v sebi nosiš prepričanje, da nisi vredna ljubezni.

Morda tega ne izražaš točno s temi besedami, ampak pomisli, kje sama sebe ne sprejemaš?

Kje nosiš v sebi občutke osamljenosti, nepomembnosti, majhnosti.


V katerih situacijah se ne postaviš zase, ne izraziš svojih občutkov in misli?


Kdaj se nimaš dovolj rada?


Draga dama, takšna iskrenost do sebe ni enostavna.


To zahteva soočenje z vsemi svojimi bolečinami, občutki zapuščenosti in neljubljenosti.


Misliš, da lahko prideš ven iz teh vzorcev sama? Da ne potrebuješ pomoči?

Ti je do tega trenutka to že uspelo? Če ti ni, je morda čas, da poiščeš podporo...


Ženske, ki pri meni poiščejo pomoč pravijo, da bi rade našle sebe, ker so se nekje v žongliranju med vlogo zaposlene, žene, mame, gospodinje, da ne rečem služkinje, izgubile. Želijo si biti bolj samozavestne, odločne, močne, želijo zaupati, živeti brez strahov in bolj ženstveno.


Vedno znova se izkaže, da so se izgubile že veliko prej, preden so spoznale partnerja, postale mame ali uspešne poslovne ženske. Največkrat so morale svoje želje zatreti že v otroštvu.


Takrat se namreč oblikuje samopodoba. Takrat se oblikujejo prepričanja o sebi in svetu. Prepričanja pa vplivajo na to, kakšno mnenje ima odrasla ženska o sebi, koliko se spoštuje, kako se izraža – če ji je sploh dovoljeno, da se izrazi.


Vse to se odraža v partnerstvu, karieri in pri vzgoji lastnih otrok.


Kaj torej pripelje žensko do točke, ko naredi spremembo?


V resnici do tja vodijo >>> 3 stopnice po katerih se vzpenja <<< pred končno spremembo.


Če vam je zapis všeč, sitsnite srček spodaj desno <3 Hvala!

76 views0 comments

Comentários


bottom of page