top of page

Alternativa sedanji politiki nekje v prihodnosti

IN DAN UPORA PROTI OKUPATORJU NA DRUGAČNEM NIVOJU


Običajno ne izpostavljam politike in mojih komentarjev na aktualno dogajanje, a tokrat nisem mogla biti več tiho. Dolgo časa sem namenoma ignorirala politiko in politikantstvo, ker sem sprejela odločitev, da delujem na svojem področju in tam poskrbim za spremembe v miselnosti ljudi, ki sestavljamo to državo. Ne s komentiranjem, ne s spremljanjem nisem želela energetsko ali miselno podpirati politike. A se je z dejanjem enega človeka, ob dogajanju v času epidemije COVID-19, sprožil občutek, da ga je potrebno podpreti. Da je čas, da to, kar je začel dobi našo podporo na vseh nivojih. Čas je, da prenehamo ignorirati in začnemo prizemljevati to, kar smo do sedaj le energetsko postavljali: nov način delovanja in izražanja.


Svoje mnenje in pogled sem izpostavila v FB skupini, ki se je formirala v podporo Ivanu Galetu in, ker verjamem, da je to zapis, ki lahko koristi še kdaj, še komu, je škoda, da se izgubi v poplavi takšnih in drugačnih sporočil, ki na socialnih omrežjih ostanejo le kot muhe enodnevnice. Zato v celoti objavljam zapis v nadaljevanju:

V Sloveniji se vedno znajdemo pred istim problemom: KAKŠNA JE ALTERNATIVA? Kakšne so naše možnosti, ki jih imamo kot državljani Republike Slovenije???


  • Interpelacija, odstop ministra, vlade, ampak KAJ POTEM?

  • Kdo je v naši državi kompetenten in pripravljen dejansko nekaj narediti za Državo in ne zgolj za lasten žep?

  • Ali imamo ljudi, ki so dovolj veliki patrioti, intelektualno in čustveno močni ter so pripravljeni ugrizniti v to ogromno kislo jabolko?


V zadnjih tednih zagotovo nisem videla premišljenosti, dialoga in strokovnosti pri vodenju države v času epidemije. Vse je na horuk, pavšalno, predvsem pa nesorazmerno dejanskemu stanju. Sprejela bi, če bi to počeli politični novinci, od "starih mačkov" ali bolje podlasic, ki že dolgo časa brusijo politični parket pa tega ne morem razumeti, niti sprejeti.

Že dolgo časa opažam, da je vlada v resnici le odraz državljanov, ki jih vodi. Na potenco! Prevzemanje odgovornosti pa je tako ali tako rak rana slovenceljnov, zato je edino logično, da vlada ne bo prevzela odgovornosti za kakršnokoli svoje delovanje, pa če je še tako očitno neetično in nemoralno.


Nivo dialoga in razmišljanja državljanov je glede na komentarje v skupinah, ki so se ustanovile v zadnjih dveh mesecih tam, kjer je delovanje vlade: obtoževanje, grožnje, pljuvanje po nasprotni strani, diskreditiranje vsakogar, ki izrazi svoje mnenje. Že ljudje v istomislečih skupinah niso zmožni vzpostaviti normalne komunikacije, kaj šele sprejemanja drugačnosti mnenj.


Nimam rešitve niti ne poznam alternative, ampak tega, kar se počne pa NE ODOBRAVAM in ne želim dopustiti, da se nadaljuje.


  • Kakšne so naše demokratične pravice poleg tega, da gremo lahko na volitve takrat, ko jih razpišejo?

  • Kakšni vzvodi so nam na voljo, da lahko JASNO IN GLASNO povemo, da se s takšnim načinom "vladaj in deli" ne strinjamo in seveda tega nočemo!?


Morda je sedaj končno prišel čas, ko se lahko vsak med nami vpraša: "KAJ JAZ LAHKO NAREDIM ZA DRŽAVO?" in ne "Kaj bo država naredila zame?" Država smo namreč mi. Vsak med nami je člen v verigi, ki ji pravimo država. Čas je, da najprej vsak pomete pred svojim pragom - od tega kakšna je komunikacija, ki jo uporablja v pogovorih, do tega kako sprejema odgovornost za svoje življenje, kje in kdaj koga "okrog prinese" ali se za kakšno stvar dogovori preko veze, da lahko skoči preko vrste.


Ne gre namreč le za zdajšnjo vlado, ampak za celoten sistem, ki deluje na tak način. Še nedolgo nazaj sem se pogovarjala z znancem, ki je blizu političnim strukturam in mu potožila, da je težko priti do posla v javnih podjetjih ter institucijah, ki imajo na voljo sredstva iz razpisov. Čisto mirno mi je povedal, da to ni problem ampak, da je tam način delovanja drugačen: naj dam ponudbo s še enkrat višjo ceno in potem polovico izplačam "tistemu, ki ima tam to čez". V gotovini seveda, da ni sledljivo.


Spomnim se znanca, ki je 15 let nazaj sodeloval s podjetjem, kjer sta bila z vodjo marketinga dogovorjena, da on naredi 10% višji račun za storitve, ki ga ona seveda odobri in teh 10% ji je potem izplačeval preko študentskih napotnic kot provizijo za opravljen posel. In vedno znova sem nalatela na takšne primere ter dobila enak odgovor: Tako se to dela.


Zato pravim, da ne gre zgolj za problem te vlade. Zato pravim, da je vlada le odraz ljudstva, ki jo voli. In alternativa je morda zgolj v spremembi miselnosti vseh nas državljanov.

Ivan Gale se je odločil, da to, kar delajo NI PRAV. Da je to potrebno USTAVITI in povedal to na glas. Upam, da je njegov glas, glas vseh nas. Da bomo nadaljevali to zgodbo, a brez enakih tehnik, kot jih uporabljajo akterji sistema: brez groženj in pritiskov, ki so na nivoju trmastega in užaljenega otroka.


Dejanje Galeta ni bilo nepremišljeno kot je sam povedal v Tarči, ampak je metodično in zavestno zbiral dokumente ter dokaze.


Se bomo začeli tudi mi tako obnašati in delovati ali bomo samo nekaj časa malo pljuvali, kritizirali in vpili dalje po principu "psi lajajo, karavana gre dalje"?


Ni rešitev v hitri in nepremišljeni revoluciji, ampak v zavestni evoluciji na višji nivo kot je trenutno. V premišljenem delovanju, ki bodo postavili drugačne temelje za delovanje vseh prihodnjih vlad, ki bodo vodile odgovorne državljane, na način, ki je primeren za 21. stoletje.


Vse to zgoraj napisano je moj pogled, moje mnenje, moj način razmišljanja, ki ga ne vsiljujem nikomur, zgolj delim, ker ne verjamem več v princip "oko za oko, zob za zob", ampak upam, da smo ljudje vseeno zmožni narediti preskok v razmišljanju ter s tem tudi delovanju, ki nas bo podpiralo na dolgi rok, ne samo do naslednjih volitev, kjer bomo izbirali zgolj med slabo in slabšo možnostjo."260 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page